Welcome to Resource Zone.

Voorstel nieuwe categorie: Usability

usabilityman

Member
Joined
Mar 14, 2010
Ik zie dat er in de Nederlandse versie geen 'Usability' sectie is onder 'Computers'

De Engelse versie van dmoz.org heeft die wel: Human-Computer Interaction te vinden op

https://curlie.org/Computers/Human-Computer_Interaction/

Nederlandstalige usability gerelateerde sites moeten daarom, ironisch genoeg, ongebruiksvriendelijk gezocht worden onder:

World: Nederlands: Computers: Internet: Webdesign en Ontwikkeling: Gebruikersvriendelijkheid of

https://curlie.org/World/Nederlands...gn_en_Ontwikkeling/Gebruikersvriendelijkheid/

Usability of Human-Computer Interaction is méér dan Internet en Webdesign.

Zou het niet beter zijn om een categorie 'Usability' te maken onder 'Computers' net zoals in de Engelse versie?

Gebruikers gaan dan veel sneller vinden wat ze zoeken.
 

pvgool

kEditall/kCatmv
Curlie Meta
Joined
Oct 8, 2002
Usablity en Human-Computer Interaction zijn verwante onderwerpen maar zeker niet hetzelfde.
Een Nederlandstalige categorie voor HCI zou kunnen. Maar alleen als we voldoende websites hebben om daar in te vermelden.
Zoals je kan zien is er alleen een HCI categorie in Engels en Frans.
Het is al heel wat dat wij een aparte categorie hebben voor gebruiksvriendelijkheid binnen het webdesign. In het Duits is zo'n categorie er niet eens.

Als je meerdere websites weet die in de Nederlandse taal gaan over de algemene aspecten van HCI (dus niet webdesign gericht) dan horen we dat graag en zullen we kijken of wij ook zo'n categorie gaan maken.

We hebben natuurlijk wel de algemenere categorie https://curlie.org/World/Nederlands/Maatschappij/Werk/Arbeidsomstandigheden_en_Veiligheid/Ergonomie/
 

usabilityman

Member
Joined
Mar 14, 2010
Ze zijn inderdaad niet exact hetzelfde. Usability is strikt genomen een subcategorie van HCI (en 'Gebruiksvriendelijkheid' is dan weer strikt bekeken een subcategorie van 'Usability')

Maar ik vrees dat HCI voor de modale Nederlandstalige gebruiker verwarrend gaat werken. Usability dat kennen ze beter. Trouwens de Engelstaligen gooien die 2 termen ook wel door elkaar hoor.

Bijvoorbeeld Namahn en vele andere usability bedrijven staan onder Computers: Human-Computer Interaction: Companies and Consultants.

Ik heb deze morgen gevraagd om (mede)redacteur te worden van Top: World: Nederlands: Computers: Internet: Webdesign en Ontwikkeling: Gebruikersvriendelijkheid.

Ik heb wel een paar ideeën waarmee we die secties kunnen verbeteren. Maar eerst maar eens afwachten of dmoz me wil zeker? :)

Alvast 1 ideetje:

Misschien is het beter om de sectie 'Gebruikersvriendelijkheid' gewoon te verplaatsen onder 'Computers', de impact op de tijd die nodig is om dit uit te voeren is waarschijnlijk niet zo groot.

Mensen die iets over 'Gebruiksvriendelijkheid' zoeken, gaan dan sneller hun ding vinden. Op dit moment lijkt het dat alleen 'Webdesign en Ontwikkeling' gebruiksvriendelijk kunnen zijn.

Bijkomend (klein) voordeel is, dat de structuur hierdoor iets meer op de structuur van de Engelse dmoz lijkt.

Persoonlijk zou ik 'gebruiksvriendelijkheid' wel vervangen door' Usability'. Usability is immers meer omvattend.
 

pvgool

kEditall/kCatmv
Curlie Meta
Joined
Oct 8, 2002
Zodra je redacteur bent kan je dit onderwerp in het interne forum aankaarten. En je kan makkelijk een voorbeeld categorie maken.
Verplaatsen van de huidige categorie is echter geen optie omdat deze nu alleen over usablity in relatie tot webdesign gaat, en verbindingen heeft met vergelijkbare categorieën in andere talen.
Iemand met kennis van een specifieke materie is altijd welkom als redacteur. Even afwachten of je ook getoond hebt de werkwijze van DMOZ te begrijpen.
Zelf behandel ik geen aanvragen om redacteur te worden. Dus ook voor mij is het afwachten.
Denk ondertussen maar vast na over een goede Nederlandstalige naam voor de categorie.
Mijn voorstel "Mens-Computer Interactie" - lekker duidelijk lijkt mij.
 

usabilityman

Member
Joined
Mar 14, 2010
Ik ben het met je eens hoor. Eerst maar even afwachten...

'Mens-Computer interactie' lijkt me ook heel goed. Het is beter dat er een duidelijke aparte directory onmiddellijk onder 'computers' staat, dan dat deze heel diep zit verstopt.

Waar kan ik meer info vinden over de werkwijze van DMOZ? Kwestie van geen domme vragen of suggesties te stellen :)
 

usabilityman

Member
Joined
Mar 14, 2010
pvgoo,

Wat denk je over de volgende opbouw:


  • Computers

  • Mens-Computer Interactie (>90)

  • Academisch & Research (>4)
  • Bedrijven & Consultants (>30)
  • Blogs en Persoonlijk pagina’s (>30)
  • Gehandicapten e.d. (>4)
  • Methodologieën (>2)
  • Organisaties (>2)
  • Overheid (>3)

  • Webdesign en Ontwikkeling: Gebruikersvriendelijkheid@ (>15)

Ik heb het minimum aantal websites tussen haakjes gezet. De laatste is een verwijzing naar de bestaande map.

Het voordeel is, dat indien nodig, er later onder Mens-Computer Interactie bijkomende categorieën kunnen bij aangemaakt worden.
 

pvgool

kEditall/kCatmv
Curlie Meta
Joined
Oct 8, 2002
Opzich ziet het er redelijk uit. Maar laten we even wachten tot je redacteur bent en dan intern verder praten.
Als het goed is heb je antwoord gehad op jouw eerste poging. Kijk goed naar de opmerkingen en pas die aan bij je tweede poging.
Trouwens niet getreurd dat het de eerste keer niet gelukt is. Vele redacteuren is dat overkomen.
 

usabilityman

Member
Joined
Mar 14, 2010
Dat begrijp ik wel. Mijn eerste poging is ook mislukt dus. :)

Maar ik denk dat er een vergissing in het spel is. Ze denken dat ik sites wil promoten waarmee ik verbonden ben. Ik heb op die betreffende sites wel eens een reactie achtergelaten, maar ik ben dus op geen enkele manier met die websites verbonden. Ik heb nooit een artikel voor die sites geschreven, ik werk er niet voor, het zijn geen klanten, noch familie of vrienden. Het zijn gewoon, in alle eer en geweten, heel sterke sites (ééntje zat vroeger zelfs bij dmoz, maar is verwijderd omdat de link niet meer klopte).

Ik heb uiteraard wel een eigen usability site en die heb ik ook correct doorgegeven. Deze zat wel NIET in het lijstje van sites waarvan ik vind dat dmoz.org ze moet opnemen. Die hoort er wel tussen :p, maar het is niet aan mij om dat te beoordelen. Dat zou belangenvermenging zijn.

Ik heb al een berichtje teruggestuurd naar whizky. Ik zal even afwachten wat zijn antwoord is, als er nog dingen moeten verbeteren, dan zal ik het nodig wel doen.
 

pvgool

kEditall/kCatmv
Curlie Meta
Joined
Oct 8, 2002
Het gaat er om dat je alle websites vermeld waarmee je een relatie (zakelijk of persoonlijk) hebt, niet alleen de website(s) die in de categorie past.
Forums waarop je berichten plaatst hoef je niet te vermelden, behalve als je daar moderator bent.
Voor de zekerheid kan je ook websites van directe familie vermelden. Bijvoorbeeld als je vouw een website heeft. Of van inwonende kinderen, ouders als je nog thuis woont.
Dit is niet omdat we nieuwe redacteuren niet vertrouwen maar omdat we graag willen weten met wie we te maken hebben en om mogelijke schijn van belangenverstrengeling te voorkomen.
 

usabilityman

Member
Joined
Mar 14, 2010
Dat begrijp ik.

Ik bezit geen andere websites dan die ene die ik netjes heb opgegeven. Ik werk altijd als usability engineer voor desktop applicaties of intranets, niet voor websites. Ik heb aan 2 websites meegewerkt maar die zijn niet-usability gerelateerd en komen gewoon niet aanmerking voor dmoz.

Ik heb ooit meegewerkt aan een webapplicatie voor een bank waarbij bepaalde klanten (lees degene die geld hadden, echt geld :p) online aandelen e.d. konden verhandelen. Je kan zomaar niet binnenkomen op die website. Overigens ik weet niet eens zeker of hij nog wel bestaat.

De andere webapplicatie, ook voor een bank, is al jaren niet meer online.

Ik ben geen moderator, beheerder, eigenaar of wat dan ook van de 3 websites die ik heb doorgegeven. Op 2 ervan heb ik eens een paar comments achter gelaten, da's alles. Ik denk dat dmoz gewoon per abuis aanneemt dat ik er een moderator of zo ben. Dat is niet zo en dat kan dmoz eigenlijk heel eenvoudig nakijken: ik heb nooit voor die sites een artikel geschreven en ik sta nergens in hun credits.

Ik ben 40 jaar oud, een beetje te oud om nog thuis te wonen :p, kinderen heb ik niet (ik ben een gelukkig mens) en mijn vriendin houdt zich niet bezig met websites of zo (zij is ook een gelukkig mens :p), zij werkt als boekhoudster bij een klein kantoor dat niet eens een website heeft.

Ik heb dus écht maar één website waar ik wel een duidelijke binding mee heb en die heb ik dan ook vanaf het begin doorgegeven.

Ach ik vind het niet erg, het is goed dat dmoz een beetje argwanend is. Ik kan me voorstellen dat er wel wat mensen zijn die misbruik van het 'dmoz-redacteurschap' willen maken. Maar goed, ik neem aan, dat die dan wel snel door de mand vallen.
 
Top Bottom