Welcome to Resource Zone.

Redacteur worden van een nieuwe categorie

bjwc

Member
Joined
Aug 14, 2009
Geachte Redacteuren,

Vandaag heb ik mij geprobeerd aan te melden als redacteur voor de volgende categorie:

World: Nederlands: Maatschappij: Recht

Deze categorie heeft in totaal 399 links.

In mijn aanmelding heb ik aangegeven dat ik eigenlijk redacteur wil worden van een nieuwe (nog niet bestaande) subcategorie (Vastgoedrecht) binnen deze categorie. Als reactie kreeg ik echter dat de categorie waarvoor ik mij heb aangemeld te groot was.

De nieuwe subcategorie bestaat nog niet, dus ik kan me niet rechtstreeks hiervoor aanmelden. Hoe moet ik nu te werk gaan?

Ik heb me inmiddels al wel voor een heel ander onderwerp (thema-woordenboeken) aangemeld, maar ik denk niet dat ik via die weg ook nog bij het vastgoedrecht terecht kom.

Hopelijk kunnen jullie me verder helpen.

Met vriendelijke groet,

Bart
 

pvgool

kEditall/kCatmv
Curlie Meta
Joined
Oct 8, 2002
Hallo Bart, bedankt voor je belangstelling om redacteur te worden.
Behalve als er een duidelijke aanleiding is wordt er een nieuwe categorie gemaakt. De enige aanleiding kan zijn dat er voldoende websites zijn om daar in opgenomen te worden. Normaal gebeurd dat als die websites reeds vermeld zijn of als er een groter aantal is aangemeld. In uitzonderlijke situaties maken we een categorie aan voor een nieuwe redacteur. Jouw drie voorbeeld websites hadden echter geen van 3 betrekking op vastgoedrecht. Er was dan ook geen reden om zo'n categorie aan te maken.

Dit is sowieso een zodanig specifiek onderwerp dat eerst in het interne forum besproken moet worden of hij nodig is en waar hij dan geplaatst zou moeten worden. In het Engels bestaat bijvoorbeeld https://curlie.org/Business/Real_Estate/Legal/

Het aanvragen van een andere (kleinere) categorie is zeker de juiste weg om redacteur te worden. Doorgroei naar andere en grotere categorieën kan daarna gebeuren.
 

bjwc

Member
Joined
Aug 14, 2009
Hallo pvgool,

Het klopt dat de drie websites geen betrekking hebben op vastgoedrecht. Ik dacht dat ik drie website moest aangeven voor de onderliggende categorie.

Heeft het nog zin om een nieuwe aanvraag in te dienen met drie links over vastgoedrecht, of wordt ik dan automatisch afgewezen omdat ik de aanvraag moet doen in de onderliggende categorie met meer dan 100 links?

Groeten,

Bart
 

pvgool

kEditall/kCatmv
Curlie Meta
Joined
Oct 8, 2002
Ik denk dat je beter een bestaande categorie kan aanvragen en als je dan eenmaal redacteur bent een discussie te starten over een categorie voor vastgoedrecht.
 

bjwc

Member
Joined
Aug 14, 2009
Hallo pvgool,

Zoals gezegd heb ik mij tevens aangemeld als redacteur van thema-woordenboeken. Hier kreeg ik echter de volgende reactie op van Rob:

'Bart,
De leanwoordenboek-site vind ik meer een woordenlijst over een onderwerp - zulke sites horen eerder thuis in de thematische categorie over dat onderwerp dan in de categorie voor woordenboeken. De transport-site heeft wel genoeg inhoud om als "woordenboek" te worden aangemerkt - maar de zwangerschapssite is wederom een twijfelgeval, die eerder in een categorie over zwangerschap thuishoort. Al met al lijkt dit mij een moeilijke categorie om je redacteurs-carriere bij het ODP te beginnen - ik raad je aan om een categorie te kiezen waar het duidelijker is welke sites wel en niet kunnen worden geplaatst.
Groeten,
Rob'

Wat betreft de zwangerschapssite kan ik begrijpen dat deze 'ook' thuis zou kunnen horen in een categorie over zwangerschap. Maar wat is precies het verschil tussen een woordenlijst (waarbij alle woorden in de lijst verklaard worden) en een woordenboek? Deze twijfels krijg ik al helemaal als ik naar de bestaande links op de site kijk (sommige heten zelf woordenlijst).

En wat het leanwoordenboek betreft is er niet eens een categorie over lean.

Het betreft de volgende voorgestelde links bij mij redacteursaanvraag:

[url´s removed]

Het betreft dus de volgende categorie:

https://curlie.org/World/Nederlands/Naslag/Woordenboeken/Thema/

Zou jij er eens naar kunnen kijken of ik gelijk heb?

Heel erg bedankt.

Bart
 

pvgool

kEditall/kCatmv
Curlie Meta
Joined
Oct 8, 2002
Na die websites (of eigenlijk deeplinks) bekeken te hebben kan ik me vinden in de opmerkingen die jij terug gekregen hebt.

Deze categorie is zeker moeilijk. Er zijn namelijk niet veel websites die hier passen. En vaak is het een afweging of er een deeplink voldoende content heeft om ondanks de richtlijn dat we geen deeplinks opnemen toch vermeld te worden.

Voor een nieuwe redacteur is het naar mijn mening altijd beter om een categorie over zijn woonplaats of hobby te kiezen. Die zijn makkelijker om de werking van DMOZ te leren en van daaruit door te groeien.
 

rappy

Member
Joined
Jan 10, 2007
Beste bjwc,

Ik kan Rob geen ongelijk geven dat de categorie waarvoor je solliciteert een moeilijke categorie is. Twee van jou drie websites die je aanmelde zijn deeplinks. Normaal gezien is gebruikelijk om enkel de hoofdsite aan te melden in de directory en geen deeplinks. In de guidelines vermeld men echter dat er ook uitzonderingen kunnen gemaakt worden (zie hier).
Providing deeplinks, in a uniform way, to sites that offer extremely useful and unique content can add value to the directory in a few cases (e.g. categories with very limited content, and where the meat of the available web content is typically buried within larger sites).
Welke sites dat juist zijn, is subjectief en dat is net wat deze categorie zo moeilijk maakt. Misschien meld je je best opnieuw aan in een eenvoudigere categorie waar deeplinks nauwelijks voorkomen.

Ik heb ook gelezen dat je je afvraagt wat het verschil is tussen een woordenlijst (waarbij de woorden verklaard zijn), en een woordenboek. Ik ben geen linguïst, maar ik denk dat beide in dit geval gelijk aan elkaar zijn. Een woordenboek is denk ik een woordenlijst, die als 'extra' heeft dat het de woorden ook verklaart.

Mvg,
Glenn
 

bjwc

Member
Joined
Aug 14, 2009
Geachte redacteuren,

Naar aanleiding van jullie reactie heb ik me geprobeerd aan te melden voor een eenvoudige categorie. Het betreft de categorie:

https://curlie.org/World/Nederlands/Zakelijk/Vastgoed/Advies/

Bij mijn aanmeldingsprocedure heb ik de volgende links opgegeven:

[url deleted]

Als reactie kreeg ik te horen:

'Het formulier vraagt specifiek om 3 URL's. Je gaf slechts voorbeelden van jouw eigen website of van websites waarmee je zakelijke of persoonlijke connecties hebt. Je hoeft geen redacteur te worden om jouw eigen website(s) vermeld te krijgen. Gebruik gewoon de "URL aanmelden" link aan de bovenkant van de categorie waarin je website vermeld zou moeten worden.

Wij accepteren geen redacteuren die alleen maar hun eigen website(s) willen toe voegen. Wanneer iemand met slechts zelfzuchtige motieven onbewust toch geaccepteerd is, en dit doet, dan zal zijn/haar account worden beëindigd.'

Hoe komen ze erbij dat ik zakelijke relaties heb met deze websites? Dit is absoluut niet het geval.

Op deze manier weet ik echt niet meer wat ik moet doen om redacteur te worden. Graag jullie reactie.

Met vriendelijke groet,

Bart
 

pvgool

kEditall/kCatmv
Curlie Meta
Joined
Oct 8, 2002
Bart, helaas kunnen (en mogen) we hier niet in detail in gaan op aanmeldingen.
Ik kan alleen maar vermoeden dat de meta die naar jouw aanmelding gekeken heeft wel een relatie gezien heeft met die websites.

> voor een eenvoudige categorie.
Daar ben ik het trouwens niet mee eens. Bijna alle categorieën op het gebied van Vastgoed kunnen als moeilijk beschouwd worden. Reden daarvoor zijn de vele foute aanmeldingen en de grote hoeveelheid aanmeldingen die niet aan de DMOZ richtlijnen voldoen. Gelukkig is het niet zo erg als in het Engels waar naar schatting meer dan 90% van de aanmeldingen in vastgoed als spam gezien wordt.

Zoals ik eerder schreef
Voor een nieuwe redacteur is het naar mijn mening altijd beter om een categorie over zijn woonplaats of hobby te kiezen. Die zijn makkelijker om de werking van DMOZ te leren en van daaruit door te groeien.
 
Top Bottom