Welcome to Resource Zone.

Is dmoz wel zo objectief?

Marcel99

Member
Joined
Nov 24, 2007
Er zijn een aantal Nederlandstalige dmoz categorieën waar de opname naar mijn mening sterk afhangt hangt van de persoonlijke voorkeur van de redacteur.

Wat ook opvalt, is dat er veel commerciële instanties staan volop vermeld op dmoz. Ondanks dat een site "inkopen" volgens de richtlijnen niet mogelijk is vraag ik mij af of dit in de praktijk niet gebeurd.

In het verleden heb ik verschillende pogingen gedaan om niet commerciële Nederlandse kwaliteit sites aan te melden bij dmoz. In veel gevallen krijg je überhaupt geen reactie.

Ondanks dat er ongetwijfeld veel redacteuren zijn die niet aan de door mij geschetste criteria voldoen krijg ik de indruk dat een groot gedeelte de machtspositie van dmoz misbruikt.
 

RS_Jelle

Member
Joined
Dec 24, 2006
Ik heb het ook al vaak gehoord, maar er nog niets van gezien sinds ik nu al enkele maanden redacteur ben. Ik denk eerder dat dit soort verhalen, die men continu rondvertelt, hetgene zijn dat dmoz het meest schaadt.

Misbruik is nooit uitgesloten (ook bij Wikipedia ofzo niet) en daarvoor zijn de nodige procedures. Als je kennis of vermoedens hebt van specifiek misbruik, meldt dit dan op het Abuse Report Sytem van het ODP. Alle gevallen worden opgevolgd door de meta editors en via een ticket systeem kan je de opvolging ook mee volgen.

Ik begrijp niet echt goed wat je met "opvallend veel commerciële sites" bedoeld? Het lijkt me vrij logisch dat er veel commerciële sites vermeld worden, want in sommige categorieën worden alleen bedrijfssites van een bepaalde sector gelijst. Echter, alle sites zijn voor ons gelijk. We beoordelen naar de inhoud en niet naar van wie de site is (bedrijf of particulier) ofzo.

Na een aanmelding is wachten het enige dat je kan doen. In verschillende categorieën zijn er geen of te weinig redacteurs, dus moeten redacteurs van hogerop daar waken en zij kunnen dat niet tot amper bijhouden. Er is zo een chronisch redacteurstekort en een bijhorende achterstand. Als je je geroepen voelt, kan je je dus altijd kandidaat stellen.
Het is af te raden dan maar je site in verschillende andere categorieën aan te melden om daar je kans te wagen. Redacteurs moeten de site dan verplaatsen, wat weer tijd in beslag neemt en met een hoop dubbelen in de wachtrij creëer je nog meer achterstand.
Het enige dat je kan doen is je site dus in de juiste categorie, met een goede titel (officiële bedrijfsnaam bv. en geen toevoegsels daarbij) en een goede beschrijving. Dat laatste is vaak een probleem, want in 98% van de gevallen voldoet deze niet aan de ODP richtlijnen en moet de redacteur deze dus herschrijven. Neem hier even een kijkje voor de exacte richtlijnen.

Ten slotte vind ik "een groot gedeelte" dan ook sterk overdreven. Misbruik is er altijd en overal, maar "een groot gedeelte" zou wel vrij hard opvallen bij het "klein deel" goede redacteurs. Ik zie dus liever bewijzen i.p.v. aantijgingen.
Zelf heb ik ook nog nooit geld ofzo aangeboden gekregen om een site op te nemen. Wel krijg ik net zoals alle andere redacteurs geregeld een pm hier op Resource-Zone met de vraag om een site op te nemen, of via de Dmoz editor feedback een mail hierover. Die belanden in de prullenbak, want er is een officiële manier om sites aan te melden. Iedereen gelijk voor de wet/wachtrij :)
 

Marley1976

Member
Joined
Apr 22, 2008
Objectief of niet...

Ook ik krijg de indruk dat er de laatste jaren niet veel meer klopt..

Ik heb een voorbeeld:

https://curlie.org/World/Nederlands/Regionaal/Nederland/Bedrijven_en_Economie/Vastgoed/Verhuur/

Ik heb een tweetal websites, waarvan 1 goed draait, en aen nieuwe website (opmijnkamer.nl) die onwijs veel media aandacht heeft gekregen. Nu krijg ik in deze rubriek nooit antwoord.

Kan het zijn dat:

a) De redacteur dit commercieel uitbuit (kijk naar deze rubriek: 1 commerciele website en de rest wat hele onbekende Nederlandse websites (met veel dode links trouwens)
b) Dat er gewoon geen redacteur meer aanwezig is?

Er zijn namelijk veel hele bekende huurwoningwebsites: Pararius, funda/huren, de woonkrant, huisvoormij en dimo (en mijn opmijnkamer.nl natuurlijk :)

Ik vind het zonde als de kwaliteit van dmoz zo achteruit gaat: De in mijn ogen goede websites horen gewoon thuis op dmoz. Het lijkt er nu echt op of veel mensen met commerciele motivieven redacteur zijn geworden.

Vroeger keer ik altijd hier rond naar relevante websites, anno 2008 doe ik dit niet meer omdat er veel rommel en dode links in voorkomen, zonde..

Voor de objectieve en actieve redacteuren : goed dat jullie je zo inspannen voor dit open directory project!!

Groeten,

Marlon van der Horst
 

pvgool

kEditall/kCatmv
Curlie Meta
Joined
Oct 8, 2002
Marlon,
De door jou genoemde categorie is alleen voor sites die verhuren door heel Nederland. Sites van bedrijven die alleen in 1 stad verhuren worden in die stad vermeld. En er zijn speciale categoriën voor studentkamers en woningbouwverenigingen.

Als je twee websites hebt over het zelfde of een verwant onderwerp gaan dan zullen wij er maar 1 opnemen.

Jouw veronderstellingen:
a) zeer onwaarschijnlijk, en ik kan zien is het ook niet het geval is
b) er zijn altijd redactueren die in een cat kunnen werken, dat wil niet zeggen dat zij dat ook doen

Als ik zo kijk naar wat er te wachten staat op review in de door jou genoemde cat dan lijkt mij het meeste spam die wij niet zullen opnemen. Er staan waarschijnlijk ook een aantal goede sites tussen maar dat weten we pas als we de sites bekijken. Wegens de spam hebben waarschijnlijk niet veel redacteuren zin om hier te werken. Voor ons is dat niet zo'n probleem, we bouwen dan gewoon ergens anders de directorie - we kijken namelijk voor groei naar het grote geheel en niet naar een individuele categorie. We begrijpen wel dat mensen met goede websites hierdoor getroffen kunnen worden. Maar omdat wij er niet zijn om websites te promoten is mijn advies om te zorgen dat je website op andere manieren gevonden wordt, ergens in de toekomst zal hij (als hij tenminste voldoet aan onze richtlijnen) wel opgenomen worden. Wanneer? Geen idee.
 

Marley1976

Member
Joined
Apr 22, 2008
pvgool,

Bedankt voor de snelle reactie. Ik wist niet dat er zulke grote lijsten in de wachtrij stonden. Ik weet dat het een specifieke categorie is, maar het gaat wel over huurwoningen websites in heel Nederland (kamers en huurwoningen).

Mijn website (opmijnkamer.nl) vind ik dan ook het belangrijkste, deze heeft ook zeer veel landelijke aandacht gekregen (telegraaf, metro etc) en mijn website past dus het beste in die categorie.

Het probleem is dat er veel websites staan, waar denk ik nog nooit iemand van gehoord hebben. Natuurlijk woninghuren en direct-wonen uitgesloten, deze zijn erg bekend in ons land.

Mijn vraag is dus of een categorie door een enkel persoon wordt beheerd, of door meerdere personen. Vroeger keek ik altijd op dmoz om goede infomatieve websites te vinden. Ik ben dus bang dat tegenwoordig veel categorieen worden misbruikt om commerciele websites te promoten, en zo hun concurrenten te weren.

Zo heb ik enige tijd geleden ooit waardeloze websites opgezet met slechte content en geen bezoekers (in een andere branche hoor). En deze websites werden zonder probleem wel opgenomen op DMOZ. Ook deze categorie stond vol met soortgelijke onzinnige websites als de mijne toen, op 1 grote commerciele website na.

Ik kan er verder mee leven natuurlijk dat mijn website niet wordt opgenomen, maar ik hoop gewoon dat ook subcategorieen ook objectief blijven, omdat anders in de toekomst echt de kracht van dmoz om zeep geholpen wordt.

Ik hoop alleen dat je mijn standpunt dus een beetje begrijpt, dit omdat dmoz wordt beheerd door vrijwilligers, complimenten voor hun trouwens!
 

pvgool

kEditall/kCatmv
Curlie Meta
Joined
Oct 8, 2002
Marley1976 said:
pvgool,

Bedankt voor de snelle reactie. Ik wist niet dat er zulke grote lijsten in de wachtrij stonden. Ik weet dat het een specifieke categorie is, maar het gaat wel over huurwoningen websites in heel Nederland (kamers en huurwoningen).
De hoeveelheid site anagemeld worden varieert heel sterk per categorie. In sommige bijna niets, maar dan wel goede sites. In andere heel veel, en dan vaak veel sites die wij niet willen opnemen.

Mijn website (opmijnkamer.nl) vind ik dan ook het belangrijkste, deze heeft ook zeer veel landelijke aandacht gekregen (telegraaf, metro etc) en mijn website past dus het beste in die categorie.
De aandacht die het krijgt is geen maatstaf voor ons om een site op te nemen. Maar als het een goede site in onze ogen is dan zal hij ooit opgenomen worden. Het is gewoon een kwestie van tijd.

Het probleem is dat er veel websites staan, waar denk ik nog nooit iemand van gehoord hebben. Natuurlijk woninghuren en direct-wonen uitgesloten, deze zijn erg bekend in ons land.
Ook de websites waar bijna niemand van gehoord heeft verdienen een plaatsje. Misschien nog wel meer dan de websites die iedereen toch al kent. Keuze uit meerdere goede sites is altijd een voordeel.

Mijn vraag is dus of een categorie door een enkel persoon wordt beheerd, of door meerdere personen.
Iedere categorie kan door meerdere redacteuren behandeld worden.

Vroeger keek ik altijd op dmoz om goede infomatieve websites te vinden. Ik ben dus bang dat tegenwoordig veel categorieen worden misbruikt om commerciele websites te promoten, en zo hun concurrenten te weren.
Ik wil niet uitsluiten dat dit ooit gebeurd is of zal gebeuren maar het is iets dat wij sterk bestreiden. Mocht je zo'n situatie kennen dan kan je een abuse report indienen of je kan via privemail met mij kontakt opnemen. Als er echt iets aan de hand is zal er ingegrepen worden.
 

Marley1976

Member
Joined
Apr 22, 2008
Vele maanden later ben ik benieuwd of de categorie van mijn website nog wel bijgehouden word.. heb mijn twijfels..

volgens mij staat hij nog steeds op dezelfde positie in de wachtlijst?
 

pvgool

kEditall/kCatmv
Curlie Meta
Joined
Oct 8, 2002
Zoals je zelf kan zien staat er onderaan de categorie
Laatste wijziging: 2:41 PT, zondag 11 mei 2008

Dat wil zeggen dat er op dat tijdstip iets gebeurd is. Maar het hoeft niet zo te zijn dat er toen eeen website is opgenomen.

Met een gemiddelde van zo'n 1000 categoriën per actieve editor is het te verwachten dat er categoriën zullen zijn die gedurende een aantal maanden niet veranderen. Voor ons is dat absoluut geen probleem. We kijken naar het grote geheel (de hele directory), zolang daar positieve ontwikkelingen te zien zijn is het goed. Dat een aantal categoriën gedurende een periode geen wijzigingen krijgen is geen probleem.

Aangemelde websites worden allen bekeken door een van de vrijwillige redacteuren. Wanneer dat gebeurd is niet te voorspellen. Soms gebeurd het na enkele dagen al soms ook pas na meerdere jaren. Niets om je druk over te maken. Het is gewoon de manier waarop DMOZ werkt. En voor ons (de redactueren) en voor DMOZ is het een werkwijze die bewezen heeft effectief te zijn voor ons doel.
 

Marley1976

Member
Joined
Apr 22, 2008
-Geschreven in November 2008-

Queue is zeker zo lang, of alle redactueren zijn subjectief/ of dood?
 

pvgool

kEditall/kCatmv
Curlie Meta
Joined
Oct 8, 2002
We zijn zeker nog niet allemaal dood.
Voor de rest gelden mijn eerdere antwoorden nog steeds.
Omdat er onderaan die categorie nog steeds staat "Laatste wijziging: 2:41 PT, zondag 11 mei 2008" kan je er van uit gaan dat er in de tussentijd niemand geweest is die interesse had om in die categorie iets te doen. Tja, redacteuren werken alleen in categorieën waar zij zelf zin in hebben. En vastgoed is een van de minst populaire onderwerpen door de vele spam die daar aangemeld wordt.

Je kan natuurlijk altijd besluiten om zelf redacteur te worden. Zolang je maar objectief blijft en je eigen site geen voorkeur behandeling geeft is het geen probleem dat je eigen site in een categorie past waar je als redacteur rechten op hebt. Echter categorieën op land niveau worden meestal als niet geschikt bevonden voor een nieuwe redacteur. Daar horen namelijk bijna geen websites thuis. Starten in een locatie (gemeente) of deel daarvan is aan te raden.
 
Top Bottom