Welcome to Resource Zone.

Is DMOZ down?

Snelvertaler

Member
Joined
Nov 15, 2006
Heb jij een enkel idee wanneer deze problemen worden opgelost? Ik heb vele sites die ik in daarvoor relevante categorieen wil toevoegen en ook nuttige toevoegingen zijn (verschillende vertaalbureau's in verschillende landen), daarbij heb ik ook een site die ik wil wijzigen (Slechte omschrijving).
 

pvgool

kEditall/kCatmv
Curlie Meta
Joined
Oct 8, 2002
Helaas hebben we nog geen bericht gekregen wanneer e.e.a weer beschikbaar zal zijn. De mensen die er aan werken weten het zelf ook nog niet, ze zijn bezig om alle functionaliteit grondig te controleren voordat het vrij gegeven wordt.
 

Snelvertaler

Member
Joined
Nov 15, 2006
Mijn post van een tijdje geleden maakt me toch zorgen, al maanden bekijk ik de wijzig url optie waar staat dat hij down is. Moet ik de hoop opgeven voor een correcte listing in jullie database?

Wij zijn een groot bedrijf en zouden graag een andere omschrijving willen hebben als: " Algemeen vertaalbureau dat levert per e-mail. " het leveren per e-mail is iets wat voor onze business ver achterhaald is, volgens mij is deze listing dan ook afkomstig uit 2000 toen wij onze bedrijf startte en dit nog uitzonderlijk was.

Op live.com geeft dit niet een reeel resultaat:
http://search.live.com/results.aspx?q=snelvertaler&mkt=en-US&form=QBNO

Ik vroeg me af wat de mogelijkheden hiervoor zijn.
 

pvgool

kEditall/kCatmv
Curlie Meta
Joined
Oct 8, 2002
Helaas is de storing nog steeds niet verholpen. Ook wij vinden dat niet leuk maar kunnen er zelf niets aan doen. De technici zijn bezig om alles zeer grondig te testen voordat ze ons (de redacteuren) weer op de server toelaten. De opties voor het publiek (suggestie van sites en updates) zullen pas daarna weer beschikbaar komen. Sorry.
 

TheHighlander

Member
Joined
Jul 16, 2007
Beste mensen,

Naar aanleiding van deze post wil ik toch even het volgende kwijt (als ik een beetje hufterig overkom dan bij voorbaat mijn excuus... dat is namelijk niet mijn intentie ):

Het valt mij persoonlijk op dat heel veel inhoud van ODP/ DMOZ outdated is.

Wat me ook van het hart moet is het volgende: Volgens de richtlijnen mag een site niet meer dan 1 keer worden aangemeld.

Hoe komt het dan dat meerdere subdomeinen of hoofddomeinen vaak WEL worden toegelaten van (voornamelijk) grote organisaties zoals stumbleupon?

Op die manier is het redelijk lastig om DMOZ netjes en belangenloos over te laten komen?

Ik kan me, net als de topicschrijver, al een hele tijd niet aan het idee onttrekken dat ODP/DMOZ inderdaad webmasters heeft die helemaal niet zo netjes zijn of belangenloos... Ik heb zelfs eens gelezen dat een site als Elsevier rond de 40 keer teruggevonden kan worden in DMOZ... en alhoewel die site kwalitatief zeer hoogwaardig is is het WEL tegen de regulations van ODP/DMOZ.

Overigens vind ik de volgende opmerking best wel frapant: Echter het niet of nog niet opgenomen zijn van een site is geen abuse.

Ik vind dat oncorrect want als een site van een redelijk hoge kwaliteit die aan alle eisen voldoet NIET wordt opgenomen dan is dat wel degelijk een overtreding van het ODP principe.

Mijn frustatie is gestoelt op het feit dat onze website (die ik op dit moment nog niet ga noemen) niet wordt opgenomen terwijl ik in dezelfde categorie baggersites terug vind die ik niet eens in een ordinaire linkpagina zou plaatsen... laat staan in ODP.

Graag zie ik jullie opvattingen hierover terug.
 

Christoffel

Curlie Meta
Joined
Mar 27, 2005
Allereerst bedankt voor je reactie! In mijn ogen kom je niet hufterig over, maar juist positief-kritisch. En opbouwende kritiek kunnen we altijd goed gebruiken, om onszelf te verbeteren. Ik zal proberen om de meeste van je punten zo goed mogelijk te beantwoorden.
Het valt mij persoonlijk op dat heel veel inhoud van ODP/ DMOZ outdated is.
Klopt. Helaas is het aantal beschikbare redacteuren minder dan het zeer grote aantal nuttige internetsites. Indien je dode URL's, redirects, mirrors, of ander gespuis tegenkomt, meldt dan dan alsjeblieft via "bijwerken vermelding" in de rechter bovenhoek van elke rubriek, of ergens in dit forum. Dat wordt niet alleen door redacteuren zeer op prijs gesteld, maar zeker door onze bezoekers! (En daar doen we het natuurlijk allemaal voor.)
Sites die ontbreken kan je altijd bij ons aanmelden via de normale weg. Of beter nog: wordt zelf een redacteur, zodat je concreet sites kunt opnemen. Dat heeft dan weer een positieve impact op de gebruikers van onze data, zoals de Google directory en @Home webgids.

Wat me ook van het hart moet is het volgende: Volgens de richtlijnen mag een site niet meer dan 1 keer worden aangemeld.
Deze richtlijn (en het dus niet een harde regel, of een wet) klopt. Er is een subtiel verschil tussen AANMELDEN en daadwerkelijk OPNEMEN van een site. Redacteuren houden er niet van als sites meerdere malen worden aangemeld. Veel sites kunnen echter meerdere malen worden opgenomen. Vaak heeft een site zowel relevantie voor een specifiek onderwerp, als voor een specifieke locatie. Voorbeeld: een voetbalvereniging uit Amsterdam kan sowieso in twee rubrieken worden opgenomen:
1) World/Nederlands/Sport/Voetbal/.../Amsterdam
2) World/Nederlands/Regionaal/Nederland/Noord-Holland/Amsterdam/.../Voetbal
Mocht deze sites bovendien meertalig zijn, dan mag de site ook nog worden opgenomen in elke taal dat de site beschikbaar is. (Zelfs 2x in elke taal, aangezien elke taal zowel een regionaal- als een thema-gedeelde kent.)

Het meerdere malen aanmelden van sites wordt dus niet gestimuleerd (integendeel...), maar indien je weet wat je doet (en dus echt zeker weet dat een specifieke site in meerdere rubrieken thuis hoort), dan zal niemand je straffen als je je site in al deze relevante rubrieken aanmeldt. Wees daar echter voorzichtig mee. Je wilt niet dat de betreffende site als spam gezien wordt, want dan ben je nog verder van huis. Maar als de intentie goed is, dan zijn we zeker bereid een oogje dicht te knijpen, als de aanmelding niet helemaal perfect is. Ons motto is nog steeds "Humans do it better".

Ik heb zelfs eens gelezen dat een site als Elsevier rond de 40 keer teruggevonden kan worden in DMOZ... en alhoewel die site kwalitatief zeer hoogwaardig is is het WEL tegen de regulations van ODP/DMOZ.
Het klopt inderdaad dat er meerdere deeplinks van Elsevier zijn opgenomen. Zoals je zelf al opmerkt, bieden zij hoogwaardige content. Daarom is het logisch dat er in thematische rubrieken regelmatig naar specifieke artikelen wordt gedeeplinkt, als die relevant zijn voor het onderwerp van de rubriek. Dat is NIET tegen de richtlijnen. Wat wel tegen de richtlijnen zou zijn, is dat als Elsevier zelf elk artikel zou aanmelden. Redacteuren zijn zeer goed in staat om elk artikel dat ze relevant achten, op te nemen in de bijbehorende rubriek als http://www.elsevier.nl/ zou worden aangemeld. Ik ben echter bang dat ik je kan verzekeren dat Elsevier niet van het bestaan afweet van DMOZ, en ze zelfs hebben nagelaten om hun hoofdurl aan te melden bij ons. Gelukkig zijn redacteuren niet afhankelijk van aanmeldingen, en zijn ze in staat om zelf sites te vinden, zonder dat deze zijn aangemeld. Want als we alleen zouden moeten afgaan op aanmeldingen, vrees ik dat dmoz geen lang leven beschoren zou zijn, aangezien meer dan de helft van de aanmeldingen spam is.
Wist je trouwens al dat bijvoorbeeld dieplinks van bbc.co.uk enkele duizenden malen zijn opgenomen? Volkomen terecht, en binnen de richtlijnen. Vind je het echt eerlijk dat de site van jouw lokale supermarkt ook enkele duizenden malen moet worden opgenomen, zelfs als ze een eigen pagina op hun site maken voor elk product dat ze verkopen?
 

Christoffel

Curlie Meta
Joined
Mar 27, 2005
Vervolg op vorige post

[Vervolg op vorige post]

Overigens vind ik de volgende opmerking best wel frapant: Echter het niet of nog niet opgenomen zijn van een site is geen abuse.
Er is WEL sprake van abuse als een site geweigerd wordt voor opname, terwijl die site wel aan de richtlijnen voldoet. Er is GEEN sprake van abuse, als de weinige redacteuren stomweg nog niet de gelegenheid heeft gekregen om de betreffende site te beoordelen. Degene die de site aanmeldt, wil graag dat zijn site binnen 10 dagen wordt opgenomen. Maar met slechts een handje vol redacteuren, zal het helaas waarschijnlijk zelfs meer dan 10 maanden duren voordat deze site zal worden opgenomen. En hoe meer spam er wordt aangemeld, hoe langer die termijn zal duren. Bovendien kost het herschrijven van de titel en omschrijving ook onnodig veel tijd. Verreweg de meeste mensen hebben moeite met het volgen van een simpele instructie:
- de titel is de naam van de site, de instelling of het bedrijf.
- de omschrijving is objectief, in de derde persoon geschreven, en bevat geen promotietaal (ik heb de beste site, met de meest geweldige producten, tegen de allerlaatste prijs - ja, ja, het zal wel...)
- alles is in fatsoenlijk Nederlands geschreven. Elke zin begint met een hoofdletter, en eindigt met een punt. Vooral deze instructie schijnt zéér lastig te zijn.
- meld je site éénmaal aan in de meest specifieke rubriek. Dus de site van je bedrijf uit plaats A, hoort echt onder plaats A te worden opgenomen. Het kan ons niet schelen dat je klanten uit omliggende dorpen hebt, maar meldt je site echt ergens onder plaats A aan. En niet op provinciaal niveau. En ook niet in alle omliggende steden of dorpen. Het gaat om je VESTIGINGSPLAATS, als je gaat voor een regionale vermelding. Alleen als je meerdere vestingen hebt in één provincie, wordt je op provinciaal niveau opgenomen. Heb je meerdere vestigingen in één land? Dan wordt je op landelijk niveau opgenomen.
Concreet voorbeeld: een basisschool uit Zwolle wordt opgenomen onder World/Nederlands/Regionaal/Nederland/Overijssel/Gemeenten/Zwolle/Onderwijs. En nee, niet onder World/Nederlands/Regionaal/Nederland/Overijssel/Onderwijs. Ook niet als veel leerlingen uit omliggende dorpen komen.
Natuurlijk mag je eigenwijs zijn, en je site toch lekker op provinciaal niveau aanmelden. Dan moet je wel rekening houden met 2x zo lang wachten. Want als redacteur 1 tegen je site op provinciaal niveau aanloopt, is het enige dat die kan doen, de site naar de juiste categorie verplaatsen. Dan is het wachten op redacteur 2, die je site alsnog zal beoordelen. Je kan dus de wachttijd drastisch verkorten, door je site direct in de juiste rubriek aan te melden.

Indien iedereen zich aan deze simpele punten zou houden, zouden redacteuren nauwelijks werk meer hebben, en zou het opnemen van sites slechts enkele seconden in beslag nemen. Dus klaag niet bij de redacteuren, als je vindt dat het opnemen van sites te lang duurt. Steek liever een hand in eigen boezem. Voldeed jouw omschrijving echt aan de richtlijnen? Of dacht je ook: ach, geen zin er om een spellingchecker overheen te gooien, en mijn site is toch echt de beste? Dus ik lap de richtlijnen aan m'n laars, en ben lekker eigenwijs. Daarom meld ik de site in een hoger gelegen rubriek aan, zodat die eerst naar de juiste rubriek moet worden verplaatst, en voorzie ik mijn site van zoveel mogelijk keywords en marketinghype, zodat redacteuren extra lang bezig zijn om mijn omschrijving te herschrijven. Klinkt achtelijk hè? Nou blijkbaar niet, want dan zou 98% van de aanmelders achterlijk zijn. En zover zou ik niet willen gaan! Maar feit is dat in mijn ervaring slechts 2% van de sites in de juiste rubriek wordt aangemeld, en van een goede titel en omschrijving is voorzien. (Waarschijnlijk nog minder, maar laat ik vandaag in een goede bui zijn, en de aanmelders de voordeel van de twijfel geven.)
Dus wat denk je dat ik zal doen, als ik maar beperkte tijd heb (en dat heeft vrijwel elke redacteur: wij zijn ook mensen met een gezin, een baan, en een leven buiten dmoz), en ik een rubriek open met 100 sites die nog op opname wachten? De 2 sites die in de juiste rubriek zijn aangemeld, met de perfecte omschrijving en titel worden à la minute opgenomen, als ze al te vinden zijn tussen die andere 98. De rest zal moeten wachten tot ik meer tijd heb. Maar de kans is aanwezig, dat ik die tijd aan een andere rubriek zal besteden. Ik had de kersen toch al immers van de taart gegeten bij deze rubriek? Dus de volgende keer dat ik inlog, ga ik aan de slag in een andere rubriek.
Want zeg nou eerlijk, waarom zou ik - een vrijwillige redacteur - mijn vrije tijd besteden aan jouw (mogelijk zelfs commerciële) site, waar jij belang bij hebt dat die wordt opgenomen, als je zelf niet eens de moeite wilt nemen om een fatsoenlijke titel en omschrijving te maken, en de juiste rubriek op te zoeken? Ik zal me ooit eens - op enig moment - in jouw site moeten gaan verdiepen, om je aanmelding te beoordelen. Is het dan te veel gevraagd dat je je ook even in de werking en richtlijnen van onze site verdiept? Vergeet niet dat dit voor mij een hobby is, en dat er genoeg andere mogelijkheden zijn om mijn tijd te besteden (zowel binnen als buiten dmoz), en dat er vele andere bronnen zijn om sites te vinden dan de poel van aanmeldingen te bekijken. Dus zorg alsjeblieft dat ik het leuk blijf vinden binnen dmoz (anders ga ik een andere hobby zoeken), en dat als ik mijn tijd investeer in dmoz, dat ik dit zo effectief mogelijk kan doen. Want dan ben ik zeker bereid om jouw site op te nemen in onze directory!

Mijn frustatie is gestoelt op het feit dat onze website (die ik op dit moment nog niet ga noemen) niet wordt opgenomen terwijl ik in dezelfde categorie baggersites terug vind die ik niet eens in een ordinaire linkpagina zou plaatsen... laat staan in ODP.
Hierboven heb ik lang verhaal over mijn eigen frustraties neergezet. Maar ik begrijp jouw frustratie ook. Helaas zijn er maar een beperkt aantal redacteuren. En ik ben vandaag eens flink bezig geweest om spam op te ruimen, dode links te verwijderen en daar een vervanging voor te zoeken, diverse aangemelde sites te verhuizen naar een betere rubriek, en een groot aantal sites voorzien van een betere omschrijving dan hoe ze waren aangemeld. Jammergenoeg ben ik de sites die jij betiteld als baggersites niet tegengekomen, anders had ik ze zeker meegenomen in dit proces (lees: verwijderd). Dus ik hoop dat je die baggersites via de "bijwerken vermelding"-link rechtsboven elke pagina zou willen rapporteren, zodat ik of één van mijn mederedacteuren deze troep alsnog de directory zouden kunnen uitgooien. Je mag ze ook melden in dit forum.
onze website (die ik op dit moment nog niet ga noemen)
Het noemen van URL's die je graag opgenomen zou zien, is tegen onze richtlijnen. Dus supertop dat je die gerespecteerd hebt! De enige manier om URL's die je opgenomen wilt zien onder onze aandacht te brengen, is via het aanmeldformulier dat je in (vrijwel) elke rubriek kunt vinden. Officieel kan je ook alleen via het "bijwerken vermelding" probleemgevallen aanmelden, maar aangezien we kwaliteitscontrole erg belangrijk vinden, willen we daarvoor wel een uitzondering maken, en die gevallen ook via dit forum in behandeling nemen.

[Sorry, het zijn wel een erg lange berichten geworden...]
 

TheHighlander

Member
Joined
Jul 16, 2007
Geen probleem hoor dat de berichten wat langer zijn geworden. Ik hou wel van een beetje uitleg :)

Wijzelf hebben een redelijk uniek concept die websites indexeert en de bezoekers de gelegenheid geeft om deze websites op een vijftal punten te beoordelen.
Deze gebruikers moeten dan wel een profiel aanmaken waar ze tzt meer mee kunnen doen. We kunnen dus zowel als portal als community worden bezien.

Ik heb wel in de statistieken wat editors voorbij zien komen de afgelopen weken maar heb nog geen positieve results gezien... klopt het dat de zoekfunctie pas na een aantal dagen een recente toevoeging kan weergeven?
 

Christoffel

Curlie Meta
Joined
Mar 27, 2005
zoekfunctie dmoz

klopt het dat de zoekfunctie pas na een aantal dagen een recente toevoeging kan weergeven?
Dat is een wat optimistische schatting... Soms kan het wel enkele weken duren. De zoekmachine van dmoz is, eh... hoe zou ik dit eens voorzichtig brengen... op zijn minst eigenaardig. Persoonlijk heb ik het al lang opgegeven met deze dinosaurus! Wil je je er toch aan wagen, dan heb ik een tip voor je: zoek naar je site zonder http en zonder www ervoor.
Als je bijvoorbeeld wilt weten of http://www.dmoz.nl/ is opgenomen, vul dan dmoz.nl in.
 

JJos

Member
Joined
Jul 26, 2007
Ik heb onze site 1 maal voor de databaseproblemen en 1 maal na de database problemen (begin januari) aangemeld en tot op heden nog geen resultaat. Onze site is meer dan kwalitatief en wij zijn een bekend product in België/Nederland. Is er iets mis met de aanmelding ? Wordt onze categorie niet meer geupdated ?
 

Christoffel

Curlie Meta
Joined
Mar 27, 2005
Hoi JJos,

De kans is groot dat je aanmelding voor de "grote crash" verloren is gegaan. De aanmelding die je daarna hebt gedaan, zal vermoedelijk nog in behandeling zijn. (Tenminste, ik neem aan dat je site aan onze richtlijnen voldoet. Die richtlijnen zijn openbaar, en over het algemeen weten de meeste webmasters aardig goed in te schatten of dit het geval is.)
Als je de site in de juiste rubriek hebt aangemeld (zo specifiek mogelijk), en de juiste URL, titel en omschrijving hebt meegegeven, heb je alles gedaan wat in jouw macht ligt om zo min mogelijk vertraging op te lopen.
Helaas is er in World/Nederlands maar een handje vol redacteuren actief. Dit in tegenstelling tot het groot aantal Nederlandstalige websites dat wordt aangemeld. Kortom, we doen ons uiterste best, maar het is op dit moment onmogelijk om de grote groei van het internet bij te houden. We hebben domweg een enorm tekort aan redacteuren. Dus het is ongetwijfeld niet je site (dank je wel trouwens dat je de forum-richtlijnen hebt gerespecteerd, en de URL hier niet hebt vermeld - dat waarderen wij zeer...), maar het gebrek aan redacteuren dat ervoor zorgt dat je site (nog) niet is opgenomen. Waarschijnlijk niet echt het nieuws dat je wilde horen... :-(
 

TheHighlander

Member
Joined
Jul 16, 2007
De vraag is dan ( bij het gebrek aan redacteuren ) DMOZ nog steeds heel hoog aangeschreven staat terwijl info redelijk snel outdated raakt nu?
 

JJos

Member
Joined
Jul 26, 2007
Ik denk dat DMOZ voor webmaster nog altijd een belangrijk tools is om backlinks te genereren en zo vindbaarheid te verhogen. Maar meer dan 6 maand om een url aan te melden ?? Zonder statuscontrole, ... echt om gek te worden ;)
 

jukommerce

Member
Joined
Sep 10, 2007
Niet alleen voor webmasters. DMOZ kan een betrouwbare, volledige en onafhankelijke webdirectory zijn voor iedere internet-gebruiker. Wil je een volledig overzicht en niet een overzicht van sites, waarmee de webmaster of paginabeheerder toevallig een relatie heeft, dan moet je bij DMOZ zijn.

DMOZ wordt gebruikt door de grote internetfirma's AOL en Google.

Toch is het belangrijk om voldoende redacteuren aan te trekken en om kwaliteit te leveren. Immers als je een verwachting niet waar maakt gaan mensen naar alternatieven zoeken.

Startpagina.nl / pagina.nl is nu een Nederlandse speler, maar een internationale uitrol van een dergelijk concept kan een bedreiging zijn voor DMOZ.
 
Top Bottom