Welcome to Resource Zone.

Fika förebygger frustrationer

Thread starter #1
Joined
May 3, 2005
Förekommer det att de svenska ODP-redaktörerna träffas och umgås? Jag (som grundat runeberg.org och susning.nu) tror det är en komponent som har saknats på susning.nu och Wikipedia, så jag har börjat bjuda in till "wiki-fika" varannan söndag eftermiddag i Linköping. Tid och plats annonseras på susning.nu och svenska Wikipedia. Om det finns någon ODP-redaktör inom räckhåll, så går det bra att dyka upp. Fenomenet kanske sprider sig till Lund och Stockholm så småningom.

När jag läser forumen här, slås jag av hur frustrerade många av förslagslämnarna blir av den långa "väntetiden" (som inte är någon väntetid, men det är ju så den upplevs) och hur mycket tid som redaktörerna måste lägga ner på att förklara grunderna om och om igen. Av detta blir redaktörerna säkert också frustrerade. Och som tekniker blir jag frustrerad över att alla blir så frustrerade. Jag känner igen delar av "ilskan" från susning.nu och Wikipedia. Däremot har vi inte alls samma problem i Projekt Runeberg, vad det nu kan bero på. Vem vet, vi kanske kan överföra erfarenheter mellan projekten.

Till skillnad från nästan alla andra här, har jag inte haft några problem att få mina sajter "listade" i ODP. Jag laddade hem databasen och räknade till 65 länkar till Projekt Runeberg och 17 till susning.nu. Sedan kan man säkert fråga sig hur relevanta en del av dessa länkar är. Men Wikipedia (alla språk) förekommer 3328 gånger och IMDb 9384 gånger.
 
Moderator #2

informator

kEditall/kCatmv
Curlie Meta
Joined
Aug 19, 2003
Location
Sweden
Hej! Jo, de svenska ODP-redaktörerna har haft träffar, kanske inte så regelbundet och frekvent dock.

Frustrations-problemet som framkommer i detta forum tror jag oftast kommer från webmasters som är beroende av att få in sina webbplatser i sökmotorerna och som inte inser att ODP inte är en kommersiell service för webbredaktörer, som mycket annat i "sökmotor-världen", utan just ett frivillig-projekt som riktar sig till webbsurfarna.

Snarare upplever jag det som att många ODP-redaktörer mest är intresserade av icke-komersiella kategorier och webbplatser vilket ju skapar ett gap mellan förslagslämnarna (som frustrerat frågar här) och ODP-redaktörerna (snarast luttrade).
 
Thread starter #3
Joined
May 3, 2005
informator said:
Hej! Jo, de svenska ODP-redaktörerna har haft träffar, kanske inte så regelbundet och frekvent dock.
Är detta forum rätt ställe att "hänga" på, eller finns det någon mailinglista eller annat kontaktnät också?
Frustrations-problemet som framkommer i detta forum tror jag oftast kommer från webmasters som är beroende av att få in sina webbplatser i sökmotorerna och som inte inser
Om slutsatsen är att "allt är bra som det är", så håller jag inte med. Om de utomstående förslagslämnarna "inte inser", så har man varit otydlig i utformningen av FAQ och projektets regler. Men det står ingenstans vem som skrivit FAQ eller utformat reglerna för projektet, vem som "äger och ansvarar för" projektet ("Netscape Corporation", jo jag tackar!) eller hur man som frivillig och engagerad kan påverka detta. Allt man kan "göra" är så vitt jag kan se att (1) anmäla nya länkar, (2) anmäla sig som redaktör för en kategori. Detta känns väldigt begränsat. Och väldigt annorlunda mot andra frivilligprojekt som Wikipedia eller Projekt Runeberg.
 
Moderator #4

informator

kEditall/kCatmv
Curlie Meta
Joined
Aug 19, 2003
Location
Sweden
ODP har ett internt forum för redaktörer, jag vet inte om det finns något "inofficiellt", öppet forum som diskuterar ODP.

Nja, jag menade nog inte att allt är bra och jag tror att det pågår diskussioner och arbete med att bli mer tydliga utåt. Grundtanken är nog att redaktörerna själva ska lägga in nya länkar, men möjligheten för allmänheten att skicka in förslag har utifrån uppfattats som en "listningsservice".

Sen är ju faktiskt ODP inte ett "öppet" frivilligprojekt i likhet med wikipedia som du mycket riktigt påpekar. Det köptes(?) av Netscape som ju nu ägs av AOL, som inte planerar att förändra förutsättningarna i detta avseende vad jag vet. :2cents:
 
Moderator #5

nea

Meta & kMeta
Curlie Meta
Joined
Mar 28, 2003
Det finns en ODP-chatt för redaktörer som är aktiv, men jag är den enda svensk som brukar vara där. Det har varit jättetrevligt och peppande att träffa andra redaktörer, så jag är helt för att det blir mer sådant, men det begränsas ju tyvärr av folks brist på tid och pengar att resa för.

Att få folk utanför ODP att förstå vad vi är och inte är vore toppen. Det är tyvärr rätt svårt :eek: men det pågår som sagt alltid diskussioner om hur vi kan bli bättre.
 
Joined
Oct 15, 2005
Moderator #7

informator

kEditall/kCatmv
Curlie Meta
Joined
Aug 19, 2003
Location
Sweden
Visst diskuteras ODP på nätet och i olika webmaster-forum, frågan var dock snarare om det fanns något ställe som fungerade som kommunikation mellan ODP och användarna, och då tror jag att detta forum är det enda (eller iallafall bästa):

Är detta forum rätt ställe att "hänga" på, eller finns det någon mailinglista eller annat kontaktnät också?
 
Top Bottom